bramdonkers.reismee.nl

Geef kinderen een kans

Er zijn nog steeds kansloze kinderen: slechte (of geen) verzorging, geen onderwijs ..... en opgroeiend in een straatarm land. Wij kreunen onder de financiële crisis, misschien. Maar we zijn schatrijk, vergeleken met de landen waar ik vrijwilligerswerk deed / ga doen : Nepal en Gambia.
In de top 10 van de rijkste landen wordt het Bruto Binnenlands Product (BBP) gekoppeld aan de koopkracht per hoofd . In het overzicht van de landen in de wereld in 2011 / 2012 volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hoort Nederland bij de 10 rijkste landen van de wereld. Nepal staat op de lijst van 183 landen op plaats 162, Gambia op 151.
Vorig jaar werkte ik drie maanden in Nepal. Met een Deense antropologe werkten we op 'teachertrainingen' aan de verbetering van het onderwijs. Onderwijs dat meestal alleen bestaat uit voorzeggen en nazeggen. Veel onderwijsgevenden zijn ook niet bevoegd; ze zijn direct na het voortgezet onderwijs voor de klas gaan staan. Na de trainingen zijn we op de verschillende scholen gaan kijken. Tot onze grote verrassing zagen wij bij onze cursisten, dat ze veel gevarieerder les gaven! Ze maakten ook hun collega's enthousiast. En de kinderen ......... ze ontwikkelden zich veel beter!
Ditzelfde werk ga ik binnenkort in Gambia doen: lessen geven op het Gambia College (de enige lerarenopleiding in het land) en nascholing verzorgen voor onderwijsgevenden en schoolleiders.
In mei ben ik - ter voorbereiding van het werk - ruim een week in Gambia geweest. Daar kwam ik ook in contact met de Stichting Djappoleen (= wees solidair): voor kinderen die niet naar school kunnen, omdat er geen geld is voor boeken, schoolgeld en kleding , voorziet de stichting in financiën en begeleiding.

Met Marloes de Kok, die in Gambia woont en de besteding van de gelden goed in de gaten houdt, heb ik op een school 10 meisjes ontmoet die door deze bijdrage al in de eindfase van een 10-jarig schooltraject waren gekomen.